Ervaringsverhalen vertellen hoe het écht werkt

Mensen die gebruik maken van zorg en ondersteuning weten heel goed hoe het anders kan in zorg en welzijn

Er gebeuren hele mooie dingen in ’s-Hertogenbosch: onder de naam ‘De Zorgzame Stad’ wordt er veel georganiseerd rondom de thema’s zorg en jeugdhulp. ’De Zorgzame stad’ biedt ruimte aan alle sociale initiatieven in de regio ‘s-Hertogenbosch om hun droom voor de stad te delen en deze samen met de andere leden van het netwerk te realiseren. Het doel hiervan is om de verschillende initiatieven uit de gemeente een podium te bieden, mensen met elkaar te verbinden en op die manier bij te dragen aan ‘s-Hertogenbosch als ‘De Zorgzame Stad’. Onder de vlag van ‘De Zorgzame Stad’ is gestart met 'The PATIENT will see YOU now': bijeenkomsten over transities in de zorg. Het delen van eigen ervaringen binnen de zorg en hulpverlening staat hierbij centraal.


Hester Mutzri, projectmedewerker bij Zorgbelang Brabant|Zeeland, sprak met Ruud Geven, projectleider bij RUW: een platform voor het publieke gesprek van Bibliotheek ’s-Hertogenbosch. En daarnaast ook organisator van ‘The PATIENT will see YOU now’. Ook sprak zij met enkele deelnemende jongeren. RUW koos er bewust voor om samen te werken met ervaringsdeskundigen om vanuit eerste hand te horen over ervaringen met de jeugdhulp.

De cliënt centraal

Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan over de (jeugd)zorg en dit gesprek ook te blijven voeren. En vooral ook de patiënt of cliënt zelf hierbij te betrekken. Zij weten als geen ander wat er goed of juist minder goed gaat in de zorg. Door het zichtbaar maken van hun wensen, behoeften en mogelijkheden, kun je het zorgaanbod hierop laten aansluiten. Ruud licht dit toe: “De zorg is normaal gesproken heel erg top-down, van arts richting patiënt. Met ‘The PATIENT will see YOU now’ draaien wij de rollen om. Wij laten juist de mensen die gebruik maken van zorg aan het woord: ‘Wat gaat er goed, wat gaat er niet goed, wat moet er anders?’ Wij zijn op zoek naar wat patiënten en cliënten zélf nodig hebben. Zij kunnen ons helpen de zorg beter en anders in te richten.”

Anderen inspireren

Eveliene, Juul en Noortje, zijn een aantal van de jongeren die hun verhaal deelden tijdens ‘The PATIENT wil see YOU now’. Zij willen dingen die niet goed gaan in de jeugdhulp aan de kaak stellen. En ook op zinvolle wijze bijdragen aan het verbeteren hiervan. Juul vindt het belangrijk dat er altijd ervaringsdeskundigen worden betrokken binnen de jeugdhulp. Eveliene wil op een creatieve manier het taboe rondom anorexia wegnemen en is bezig met een voorstelling over dit thema: “Door te delen hoe het wel en niet moet en te laten zien waar ik nu sta, kan ik anderen inspireren.”

Noortje werkt als ervaringsdeskundige bij Herlaarhof (expertisecentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie) en denkt daar bij alles mee vanuit cliëntperspectief: “Wat mij betreft is het belangrijk dat ervaringsdeskundigen over de gehele breedte van de organisatie worden ingezet, afhankelijk van hun kwaliteiten.”

Impact

Zorgbelang stimuleert het werken met ervarinsdeskundigen. En werkt zelf ook veel samen met ervaringsdeskundigen, door bijvoobeeld met hen gastlessen aan leerlingen en studenten, aan beleidsambtenaren en aan zorgverleners te verzorgen. Door het delen en zichtbaar maken van de invloed van hun aandoening of beperking op hun dagelijks leven, komen deze onderwerpen echt tot leven. Je hoort het uit eerste hand en dat maakt dat het echt impact heeft. Hun ervaringsverhalen laten zien hoe het nu écht werkt in de praktijk en verrijken daarnaast de kijk hierop. Hester: “Beleidsmakers of professionals in de zorg kunnen zo hun beleid of zorg nog beter laten aansluiten op de behoeften van de mensen voor wie de zorg bedoeld is.”

Ook ervaringsdeskundigen inzetten?

Ervaringsdeskundigen kunnen door het delen van hun ervaringsverhaal met hun kennis en expertise bijdragen aan het vormgeven van beleid binnen zorgorganisaties en gemeenten. Wil je meer weten over de inzet van ervaringsdeskundigen? Of wil je hen inzetten om mee te denken over of samen te werken aan maatschappelijke uitdagingen? Neem dan contact met ons op om de verschillende mogelijkheden te verkennen. Je kunt ons bereiken via: 013 - 594 21 70. Natuurlijk kun je ons ook mailen: info@zorgbelang-brabant.nl.

Deel deze pagina op: