Oprichting lokale initiatieven ‘Veilig financieel ouder worden’

Eind mei 2018 gaf het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een aanjaagteam de opdracht om een tijdelijke ondersteuningsstructuur op te zetten voor lokale allianties 'Veilig financieel ouder worden'. Dit team ondersteunde al bestaande lokale allianties en had als taak nog eens 20 lokale allianties mee op te zetten.

Financieel ouderenmisbruik vindt ‘achter de voordeur’ plaats en blijft helaas nog vaak onopgemerkt. Lokale allianties 'Veilig financieel ouder worden' moeten ervoor zorgen dat er veel meer oog voor komt. Bij de ouderen zelf en hun omgeving, maar zeker ook bij al die organisaties die met kwetsbare ouderen te maken hebben. Een lokale alliantie is een netwerk van (commerciële en niet-commerciële) private en publieke deelnemers die hun kennis van financieel misbruik van ouderen delen en bundelen. Deelnemers aan allianties zijn bijvoorbeeld Veilig Thuis, politie, notarissen, wijkverpleegkundigen, banken, ouderenbonden, thuiszorg, bewindvoerders, gemeenten en (thuis-)zorginstellingen.

Korte lijnen voor betere aanpak

Binnen een lokale alliantie ontstaan zogenoemde ‘korte lijntjes’: de diverse disciplines leren elkaar kennen en trekken gezamenlijk op. Door de mix van professionals is het grijze werkgebied van de een, juist het werkgebied van de ander. Daarvoor is het van groot belang dat organisaties elkaar leren kennen. Bij een Lokale Alliantie werken bijvoorbeeld een notaris, een zorgtrajectbegeleider en een bank samen. Je hebt collega’s met kennis erbij en daardoor neemt het handelingsperspectief toe. En omdat de lijntjes zo kort zijn kun je signalen en casussen uit de praktijk samen beter aanpakken en oplossen.

Groeiend aantal lokale allianties

De opdracht van VWS voor 20 allianties is overigens ver overtroffen. Op dit moment zijn er verspreid over heel Nederland 35 werkzame allianties en 27 allianties in oprichting. Ook in Noord-Brabant en Zeeland zijn allianties of startende allianties. Zoals in Rucphen, Zundert, Sint Willebrord, Den Bosch, Tilburg, Eindhoven, Uden/Veghel, Oss, Rosmalen en op Walcheren. Zorgbelang Brabant I Zeeland is intensief betrokken bij de allianties in de gemeente West Maas en Waal (Gld) en Tilburg.

Meer weten?

Lees hier meer over de alliantie 'Veilig ouder worden' West Maas en Waal.

Kijk voor meer informatie op: www.aanpak-ouderenmishandeling.nl.

Er is ook een informatiebox met allerlei materiaal beschikbaar. Deze is gratis te bestellen.


Wil je een groep bewustmaken over de gevolgen van financiële uitbuiting? Dan is wellicht het Thuispluis kwartet iets voor jouw organisatie. Dit is een kwartetspel over financiële uitbuiting bij ouderen. Het kwartetspel zorgt ervoor dat op een makkelijke manier kennis wordt gemaakt met het onderwerp en het gesprek hierover tussen professionals op gang komt.