Terugblik eHealthweek 2020

Van 27 januari tot en met 1 februari 2020 vond de eHealthweek plaats. Meer dan 50.000 mensen bezochten een of meer evenementen. Het is dé week waarin je je kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg kunt vergroten. Met als doel om zoveel mogelijk mensen met eHealth in contact te brengen en hen de mogelijkheden ervan te laten ervaren.

Ook Zorgbelang Brabant | Zeeland onderschrijft het belang daarvan. eHealth toepassingen geven de patiënt immers de mogelijkheid eigen regie te houden over de zorg. De toepassingen zijn vaak zowel praktisch als ondersteunend van aard. Met eHealth toepassingen kunnen gezondheidsproblemen worden voorkomen, vroegtijdig worden opgespoord of worden verminderd.

Met de eHealth Meetlat doen wij onafhankelijk onderzoek naar de digitale diensten van zorgverleners. Op de speciale website kun je zien welke ziekenhuizen, GGz-instellingen, huisartsen en VVT-organisaties (verpleeg-, verzorg- en thuiszorginstelling) het meest vooruitstrevend zijn in het aanbieden van eHealth-basisdiensten.

Zorgbelang organiseerde én bezocht verschillende evenementen tijdens de eHealthweek. Een overzicht daarvan zie je in deze tijdlijn.

27 januari 2020

Opening eHealthweek

Projectleider Margit Ruis was aanwezig bij de opening van de eHealthweek. Daar kwam ze onder meer minister Bruno Bruins tegen. Lees ook de column van Margit.

“Op de openingsmanifestatie van de eHealthweek 2020 heb ik goede voorbeelden gezien en heel veel ideeën opgedaan. Ik voelde mijn passie voor eHealth en ik werd enthousiast om te DOEN! (Niet meer: Hoe dan? Maar: Doe dan!)”

27 januari 2020

Bijeenkomst Persoonlijke Gezondheidsomgeving

Projectleiders Nelleke Maathuis en Hanneke Griffioen gingen tijdens een besloten bijeenkomst in gesprek met leden van de cliëntenraden van Pantein Zorggroep en Maasziekenhuis Pantein B.V. over de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO).

“Interessant om samen na te denken over vragen als: Wat zijn je wensen, wat zie je aan mogelijkheden? Wat wil je met een PGO kunnen zodat je het ook gaat gebruiken?”

28 januari 2020

Opening Digital Health Lab

Binnen het Digital Health Lab (DHL) experimenteren studenten en onderzoekers met de toepassing van digitale technologie in de wereld van gezondheid en zorg. En leveren ze een bijdrage aan nieuwe oplossingen in de gezondheidszorg door kennis, praktijk en ondernemerschap samen te brengen. De basis van hun werk is onderzoeken en ontdekken. Het DHL is een initiatief van University College Roosevelt en arendroos labs. Projectleider Hanneke Griffoen bezocht de Opening Digital Health Lab in Middelburg en hoorde daar meer over hun innovatieve projecten.

“Mooie mix van onderzoek, ondernemerschap en praktijk. Inspirerende projecten uitgevoerd door zeer gemotiveerde studenten!”

30 januari 2020

Werkbezoek Erik Gerritsen aan Greenhabit en Zorgbelang

Samen met Greenhabit lieten wij Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, zien hoe we in de regio samenwerken aan meer veerkracht en Positieve Gezondheid. Samen mét patiënten, partners, zorgprofessionals en studenten. We gingen met elkaar in gesprek over hoe wij het verzuim in de zorg kunnen terugdringen en lieten zien hoe we samen werken aan preventie. En wat voor impact Serious Gaming heeft. Lees op onze website meer over het werkbezoek én onze organisatie-aanpak Positieve Gezondheid.

Erik Gerritsen:
“Wat jullie heel goed hebben gedaan, is dat jullie die non-usual suspect hebben gevonden, die werkgever. Echt goed gedaan! Het is fijn dat er clubs zijn als Greenhabit en Zorgbelang, die dan weer weten hoe de hazen lopen. We willen bij VWS meegenieten van het succes, dat is echt!”

31 januari 2020

Lancering Evie.nl: eHealth voor iedereen

Op vrijdag 31 januari 2020 werd evie.nl officieel gelanceerd door wethouders Marjo Immink (Goirle) en Rolph Dols (Tilburg). Evie betekent eHealth voor iedereen. En is hét regionale eHealthplatform dat online zelfhulptrainingen aanbiedt. Er staan verschillende modules op waar je zelf mee aan de slag kunt, zowel op gebied van preventie als zelfhulp. Momenteel is het alleen beschikbaar voor inwoners uit Tilburg en Goirle (je logt in met je postcode). Via evie.nl heeft iedereen toegang tot digitale zorg.

Hanneke Griffioen:
“De eerste indruk is goed. Zo vertelde ervaringsdeskundige Dennis van Fameus dat hij positief verrast is en aan de slag is met de modules Dankbaarheid en Dagboek. Klinkt goed! Ik ga evie.nl eens bekijken. Jij ook?”