Column

De impact van de eHealthweek

DOEN DOEN DOEN!!

‘Impact maken met technologische innovatie in de zorg.’ Wat? Ja, zo presenteer ik mij op Linkedin. Dit beschrijft mijn ambitie. Het beschrijft ook mijn projecten, waar ik op dit moment bij Zorgbelang Brabant | Zeeland mee bezig ben: Impact zichtbaar maken, Digitalisering en Samen eHealth werkend maken.

In de week van 27 januari t/m 1 februari 2020 kwamen deze onderwerpen samen. Het was namelijk eHealthweek. Ik bezocht de opening van deze week in het AFAS Circustheater in Den Haag en ik ontving later die week samen met collega's en Greenhabit secretaris-generaal Erik Gerritsen om hem te laten ervaren wat wij als Zorgbelang doen om het verzuim in de zorg te laten dalen. Met ontzettend veel energie kijk ik terug op deze week, waar het thema DOEN DOEN DOEN centraal stond (#vanhoedannaardoedan). Toch begon ik me af te vragen: Wat doet zo'n week nou met me? Welke effecten ervaar ik tijdens de events en welke acties volgen nu daadwerkelijk door deze effecten? Oftewel wat is de impact van die eHealthweek op mij?!

Als projectleider ben ik betrokken bij het zichtbaar maken van de impact van Zorgbelang en van sociale initiatieven die via Sterk.Brabant een workshop of traject volgen. Daardoor ken ik de wetenschappelijke en praktische methode van het inzichtelijk maken van impact en weet ik hoe ik deze toe kan passen. Laat ik nu eens de impact van het openingsevent van de eHealthweek in kaart brengen.

Allereerst de direct merkbare effecten: ik leerde nieuwe voorbeelden over succesvolle samenwerkingen en succesvol eHealthgebruik kennen, zoals over zorgcommunicatieplatform OZOverbindzorg; ik leerde nieuwe mensen kennen; ik voelde mijn passie voor eHealth en ik werd enthousiast om zelf aan de slag te gaan. Indirect, oftewel op lange termijn, leidt dit mogelijk tot acties waarbij ik de succesvolle voorbeelden gebruik als input voor ons eHealthproject en ga ik contact zoeken met de mensen die ik leerde kennen, om samen te werken. Het contact met OZOverbindzorg is na het openingsevent bijvoorbeeld al gelegd met als mogelijke effecten dat ik OZOverbindzorg in onze regio een podium geef en hen verbind aan de professionals die met dit platform zouden kunnen werken. Een vervolgeffect zou kunnen zijn dat het platform geïmplementeerd wordt door deze professionals zodat cliënt, familie en professionals kortere lijnen hebben en de cliënt beter en sneller op hem/haar afgestemde zorg ontvangt.

Dat zou nog eens een mooie impact zijn van het openingsevent van de eHealthweek! Zie je dat ik een hoop aannames doe? Want zover is het nog niet. De aannames zijn een onderdeel van het zichtbaar maken van impact. Komende tijd ga ik mijn aannames in de gaten houden en toetsen. Daarnaast staat er een impacttraject met initiatieven, die zich richten op versterking van digitale vaardigheden, voor de deur. Ook organiseren wij de komende tijd onze eigen eHealthactiviteiten. Genoeg te DOEN DOEN DOEN!

Wil je meer weten over impact zichtbaar maken, digitalisering of eHealth? Neem dan contact met mij op. Je kunt me vinden op de website van Zorgbelang Brabant | Zeeland en natuurlijk op Linkedin.

Margit Ruis
Projectleider Zorgbelang Brabant|Zeeland