Health Innovation School 2020 editie Brabant

Na een geslaagde regionale Zuidwest-Nederland editie in 2019 startte begin 2020 de Health Innovation School Brabant. Het Radboud REshape Center en het Ministerie van VWS zijn de oprichters. Initiatiefnemers in Brabant zijn Care Innovation Center, Alles is Gezondheid en Slimmer Leven. Zij werken voor deze editie samen met de provincie Noord-Brabant en zorgpartijen. Karim el Barkaoui is projectleider bij Zorgbelang Brabant | Zeeland. Hij was vorig jaar deelnemer van de HIS Zuidwest-Nederland. Deze editie is hij betrokken als coach van een groep deelnemers. Vanuit beide rollen kan Karim alles over de Health Innovation School vertellen.

Karim el Barkaoui: “Begin 2020 zijn opnieuw vijftig enthousiaste deelnemers gestart. Zij werken in tien projectgroepen aan een actueel vraagstuk met als doel de gezondheidszorg in Brabant te vernieuwen en te verbeteren. Zorgpartijen uit Brabant brachten bij de start een actuele kwestie in. Je kiest de case die je interessant vindt en vormt samen met andere zorgprofessionals een groep. Een half jaar lang werk je intensief samen aan een innovatieve oplossing voor het probleem dat in de case centraal staat. Tijdens de opleidingsdagen word je intensief gevoed door design thinking, innovatie, technologie, ondernemerschap, co-creëren, cultuur en gedrag.”

Karim el Barkaoui: “Per projectgroep werken deelnemers intensief samen aan een innovatieve oplossing voor een actueel zorgprobleem.”

De Health Innovation School heeft drie doelstellingen:

1. Innovatieve oplossingen voor actuele zorgkwesties

Zorgorganisaties brengen een case in. Dat is altijd een actueel probleem in de zorg. Bijvoorbeeld: Huisartsenpraktijk van de toekomst, Juiste zorg op de juiste plek, duurzaam kijken, leren en doen. Deelnemers gaan de uitdaging aan om hun kennis, ervaring en netwerk in te zetten. Ze werken in groepen samen aan een vernieuwende en concrete oplossing voor het probleem.

2. Uitwisseling van kennis en ervaring tijden de interactieve sessies

Onder leiding van vaardige coaches en inspirerende gastsprekers worden de deelnemers meegenomen in een intensief leertraject. Elke opleidingsdag komen er interessante gastsprekers die iets vertellen over innovatie in de zorg. Je krijgt daarnaast praktische tools en werkwijzen aangereikt. Zo ontwikkelen de deelnemers zich tot de innovatieleiders die de zorg nodig heeft.

3. Netwerk voor het leven

Een half jaar lang werk je heel intensief met vier andere professionals en een coach aan de oplossing voor je case. Hierdoor groei je snel naar elkaar toe. Je bouwt een netwerk op waar je de rest van je loopbaan in de zorg nog veel plezier van hebt.

Karim: “Mijn groep werkt aan een mooie oplossing voor wachttijden in de GGZ.”

Het belang van de patiënt staat voorop

“Elke opleidingsdag begint met een inspirerend verhaal van een ervaringsdeskundige. Zorgbelang Brabant | Zeeland heeft een pool met ervaringsdeskundigen en regelt als medeorganisator de spreektijd voor de patiënt, cliënt of zorggebruiker. Zij kunnen de pijnpunten in de zorg belichten. Bij de deelnemers zorgt dit voor eyeopeners. Het houdt ons allemaal scherp!”

Onze casus: wachttijd in de zorg

“De groep die ik begeleid is aan de slag met wachttijden in de ggz voor patiënten tussen 25 en 60 jaar. Een actueel probleem dat CZ inbracht. De oplossing? Daar kan ik helaas nog niet zoveel over vertellen. De groep heeft iets heel moois bedacht met de werktitel: Van wachttijd naar activiTIJD. Op 2 december pitchten de teams tijdens ROAST-sessies hun idee voor de oplossing waar zij aan werken aan een aantal geïnteresseerde toehoorders, die hun kritische feedback gaven op het idee. Na deze ROAST hebben de teams tijd om hun pitch aan te scherpen en zullen ze vervolgens via een video hun uiteindelijke pitch insturen. Op dinsdag 26 januari 2021 staat een afsluitende online ontbijtsessie gepland, waarop de verschillende pitches worden getoond. Het is ontzettend spannend welke organisatie ons idee ziet zitten, gaat adopteren en uitvoeren. Na 26 januari vertel ik graag meer over de uitkomst!”

Deel deze pagina:

Karim el Barkaoui

06 – 24 85 93 43 kebarkaoui@zorgbelang-brabant.nl