Bij het ‘waarom’ gaan de ogen twinkelen

‘Het verhaal van je organisatie in een nieuw, sprankelend en inspirerend jasje’

Dat het niet altijd eenvoudig is om op een inspirerende en vooral samenhangende manier het verhaal van je organisatie te vertellen, weet Petra Oude Lenferink, communicatieadviseur en trainer van de Academie Zorgbelang, maar al te goed. In het afgelopen jaar gaf zij voor verschillende maatschappelijk initiatiefnemers en sociaal ondernemers in Brabant en Zeeland de workshop ‘Geen gebakken lucht’ (het waarom, hoe en wat van je organisatie). “Mensen vertellen vooral wat ze doen met hun initiatief of organisatie. Pas als je hen daarbij laat vertellen waarom zij een sociale onderneming gestart zijn, gaan hun ogen twinkelen en hun gezicht stralen. En dát is het verhaal dat je moet vertellen. Dat is wat mensen raakt. Dat is wat mensen enthousiast maakt voor jouw droom.”

Academie Zorgbelang startte afgelopen jaar met ‘Geen gebakken lucht’. Een drie uur durende praktische workshop waarin deelnemers aan de hand van de ‘Gouden Cirkel’, van Simon Sinek het verhaal van hun organisatie op papier zetten. De Gouden Cirkel is op dit moment in de marketingcommunicatie een van de bekendste denkmodellen. Simon Sinek bestudeerde en analyseerde de successen van ‘s werelds meest toonaangevende en inspirerende leiders en organisaties. Zo ontdekte hij dat hun kracht ligt in de manier waarop zij denken, handelen en communiceren. Zij communiceren vanuit hun waarom waardoor zij zich in hun communicatie heel duidelijk onderscheiden van hun concurrenten.

Stap voor stap de rode draad ontdekken

Jacqueline Oude Hesselink is oprichter van de Zeeuwse stichting Digisteun. Met haar organisatie, die voor een groot deel bestaat uit enthousiaste vrijwilligers, helpt zij jong en oud met het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden. Zodat mensen mee kunnen blijven doen aan een samenleving die steeds digitaler wordt. Jacqueline vond het lastig om haar verhaal nu eens goed op papier te zetten en schakelde de hulp van de Academie in.


Op een grijze vrijdagochtend in november ging zij met drie enthousiaste vrijwilligers en een stagiaire aan de slag met hun eigen ‘Gouden Cirkel’. Stap voor stap werd de rode draad in het verhaal duidelijk en met ieders onmisbare inbreng had Digisteun aan het einde van de ochtend het verhaal van de organisatie in een nieuw, sprankelend en inspirerend jasje. “Wij kunnen terugkijken op een zeer nuttige en vooral praktijk gerichte training. Ik hou van gewoon datgene doen wat nodig is”, aldus Jacqueline. “Precies wat we zochten”, vult haar collega Cees aan. “Wij hebben na een ochtend hard werken gelijk resultaat met een mooi compact verhaal.”


Ook hiermee aan de slag?

De workshop ‘Geen gebakken lucht’ staat voor het aankomende jaar ook weer op de agenda. Check de website voor meer informatie over de trainingen en de workshops van Academie Zorgbelang.